Containers overvol in Scherpenzeel

21 juni 2023
De twee imposante blauwe containers bij de ingang van De Breehoek in Scherpenzeel kunnen nauwelijks het enthousiasme van de inwoners bevatten, want ze puilen keer op keer uit met bergen textielafval. Gelukkig staat MC Texcycle uit Zevenaar paraat om de noodgevallen van overvolle zakken naast de containers op te lossen.

Als het gaat om het verminderen van afval en het bevorderen van een circulaire economie, speelt de inzameling en verwerking van textielafval een cruciale rol. In Scherpenzeel is MC Texcycle actief bezig met het inzamelen van textielafval en het vinden van duurzame oplossingen voor dit materiaal.

MC Texcycle, gevestigd in Zevenaar, heeft in samenwerking met VV de Valleivogels en de snuffelhoek van Caecilia op het Wetroterrein containers geplaatst om textielafval in te zamelen. Het is ongelooflijk hoeveel textiel mensen weggooien, maar wij zien dit als een kans om een positieve impact te hebben op het milieu. Hoewel MC Texcycle momenteel beperkt is tot locaties bij particuliere organisaties vanwege het ontbreken van een officiële samenwerking met de gemeente, streven ze ernaar om op meer plaatsen in Scherpenzeel inzamelcontainers te plaatsen.

MC Texcycle draagt actief bij aan de transitie van de textielketen van een lineaire naar een circulaire economie. Ze streven ernaar om de textielketen honderd procent circulair te maken. Naast hun inzamelactiviteiten geven ze voorlichting op scholen over het belang van afvalvermindering en recycling. Bovendien bieden ze mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in hun sorteercentrum een rustige en veilige werkomgeving, waarmee ze sociale betrokkenheid tonen en bijdragen aan de maatschappij.

Hoewel de gemeente op dit moment geen textielinzameling aanbiedt, zijn er plannen om in de toekomst een nieuwe samenwerking aan te gaan. Er zijn al meerdere partijen die interesse hebben in de textielinzameling in Scherpenzeel. De gemeente is voornemens een aanbesteding te starten, waarbij MC Texcycle uiteraard ook de kans krijgt om in te schrijven.

MC Texcycle laat zien dat textielafval kan worden omgezet in waardevolle grondstoffen, en zo bijdraagt aan een duurzame en circulaire economie. Door bewustwording te creëren en actief in te zamelen en te recyclen, maken zij een verschil in Scherpenzeel. Samen kunnen we streven naar minder afval, meer grondstof.

Circulair Textiel
Van hype naar praktijk

Inmiddels wordt wereldwijd meer dan 100 miljard kg textiel per jaar geproduceerd. Wat doen wij om dit textiel circulair te houden? Lees meer over onze technieken in onze whitepaper Van hype naar praktijk. Vul hieronder uw gegevens in en u krijgt de whitepaper per e-mail opgestuurd.

Onze website gebruikt zowel strikt noodzakelijke als niet-essentiële cookies om uw ervaring als bezoeker te verbeteren. Meer informatie